Svenska Spel – monopol som utnyttjas på spelarnas bekostnad

Svenska Spel – monopol som utnyttjas på spelarnas bekostnad

Svenska Spel är Sveriges statligt ägda spelbolag. Svenska Spel förser det svenska folket med allt från slotspel, skraplotter, odds samt betting, till poker och bingo. Man kan känna sig trygg när man spelar hos Svenska Spel, men det är ens personliga ansvar att inte hamna i spelberoende.

Svenska spel

Alla spelbolag har en förpliktelse att bekämpa spelmissbruk, men då större delen av allt spelande i dag sker på webben, där rotationen på de ansiktslösa spelarna är stor så är det svårt för sajterna att upptäcka dem som håller på att hamna i ett beroende.

Svårt upptäcka spelberoende

När ett spelberoende uppdagas är det ofta ganska långt gånget. Som spelare är det ett bra förslag att sätta av en summa per månad för spelande, ett belopp som på inga villkor får överskridas. Då Svenska spel är statligt så har man stor ansvarskänsla för sina spelare. Samhället har inget att vinna på att dess medborgare hamnar i socialt armod.

Spelande är fantastiskt roligt, det är på grund av detta så många trillar dit och börjar missbruka sin intresse. Det är också enormt spännande att hoppas på att en riktig storvinst och ekonomisk frihet blott är ett litet antal knapptryck bort. Spelande ska i första hand vara kul och i andra hand ses som en liten möjlighet att vinna pengar. Det är trots allt betydligt fler som förlorar än som vinner.

De stora vinnarna på allmänhetens spelande är spelbolagen. Svenska spel och därmed den svenska staten, hade år 2011 en vinst på över 5 miljarder kronor. Genom att spela på Svenska spel så förs pengarna man förlorar tillbaka till staten, vilket man kan se som något positivt.

Världens största spelbolag heter Ladbrokes och har sin hemvist i Storbritannien. Svenska spel har monopol på samtliga spel i Sverige. Anledningen är allmänt för att skydda spelarna mot beroende, men 7 av 10 som spelar frekvent på webben, spelar hos privata, utländska bolag, vilket är helt legalt. Man diskuterar nu huruvida det statliga spelmonopolet i Sverige är försvarbart.

Populära spel hos Svenska Spel

Ett av svenska spels mest populära spel är trisslotterna. Trisslotten är en skraplott med nio skrapbara rutor som var och en döljer en belopp där tre identiska summor ger vinst. Jämfört med ComeOns trisslott 3WOW står Svenska Spels triss sig slätt. Sämre vinst och sämre odds. Samma i jämförelse med Ladbrokes och Expekt, Paf, William Hill, Vera & John och NordicBet.

Man kan spela alla Svenska Spels spel på internet, men även hos de 10 000 spelombud som ingått samarbete med Svenska spel och distribuerar deras spel. De flesta spelombuden finns i butiker, men ett litet antal hittar man också i restauranger, barer och bingohallar.

Spelande har intresserat folk i alla århundraden. Kortspel, kasinospel, roulette, betting och även slotmaskiner har samtliga en lång historia. I Sverige förbjöds spelmaskiner 1979 på grund av den stora risken för spelmissbruk, men på färjor tilläts vissa maskiner vara kvar. Idag är förbudet hävt och det finns runt 2000 svenska pubar och restauranger som har Jack Vegas maskiner – alla ägda och skötta av Svenska spel.